مسجد سلیمان شهر اولین ها(استان خوزستان)
شهر مسجد سلیمان با وجود داشتن جاذبه های گردشگری زیاد و منحصر به فرد هیچ گاه به عنوان یک شهر گردشگر پذیر معرفی نشده است برای همین بر آن شدم که گزارشی از شهر اولین های ایران بنویسم.
همان طور که اشاره شد مسجد سلیمان شهر اولین هاست و همه می دانند که اولین چاه نفت ایران و خاورمیانه در این شهر در سال ۱۲۸۷ خورشیدی به بهره برداری رسید که سر منشأ بسیاری از تحولات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی ایران، منطقه و حتی جهان است. این چاه به چاه شماره یک یا چاه نمره یک معروف است که در محله ای به همین نام (نمره یک) هم اکنون برای بازدیدکنندگان آماده سازی شده است.
اگر برای بازدید اولین چاه نفت ایران رفتید از توضیحات آقای دانش عباسی شهنی که مدرس دانشگاه و با اطلاعات تاریخی زیاد هستند غافل نشوید.
اما ماجرای اولین های این شهر به همین جا ختم نمی شود، اولین پالایشگاه نفت ایران نیز در این شهر احداث گردیده است که با همکاری شرکت نفت ایران و میراث فرهنگی در حال تبدیل شدن به اولین پارک موزه نفت ایران می باشد.
اولین پل راه آهن که از خرپای فلزی ساخته شده و محل عبور اولین قطار خاورمیانه است نیز در جنوب غرب مسجد سلیمان هنوز استوار برپا مانده و دیدن آن خالی از لطف نیست.
اولین ایستگاه ماشین های سنگین نیز در این شهر راه اندازی شده است و به نوعی شاید بتوان گفت اولین شهر صنعتی ایران مسجد سلیمان است. شهری که هنوز در برخی محله های آن مثل سی برنج (که در اصل c. branch که مخفف construction branch می باشد) در جوی های آب آن نفت خام یافت می شود! شهری که محله های آن بخاطر چاه های نفت و حضور خارجی ها و مشخصا انگلیسی ها به نام شماره چاه ها مثل نمره دو و… یا اصطلاحات انگلیسی مثل ریل وی ( rail way) و… نامگذاری شده است.
اما بی انصافی است که همه شهرت مسجد سلیمان به نفت و ماجراهای بعد از احداث چاه نفت خلاصه شود. مسجد سلیمان شهری است تاریخی که نامش را هم از صفه ای باستانی به نام سر مسجد که در شمال شهر در محله سر مسجد واقع شده گرفته است که قدمت آن بنا به نظر برخی باستان شناسان به دوره هخامنشیان و حتی قبل از آن بر می گردد.
صفه باستانی بردنشانده که باز هم در شمال شهر واقع گردیده شامل کاخ و نیایشگاه مربوط به دوران الیماییان و اشکانیان می باشد برد نشانده در گویش بختیاری به معنای سنگ نشانده شده می باشد.
موزه باستان شناسی و مردم شناسی مسجد سلیمان که در تپه باستانی کلگه زرین در جنوب شهر واقع شده است با برخورداری از گالری های مردم شناسی، باستان شناسی، مجسمه های مینیاتوری و گیاهان زاگرس اطلاعات خوبی از تاریخچه، آداب و رسوم و طبیعت مسجد سلیمان در اختیار گردشگران قرار می دهد.
مسجد جامع نمره یک، قدمگاه امام رضا به همراه پارک جنگلی تمبی و سد تفریحی تمبی و همچنین منطقه چم آسیاب از دیگر مناطق دیدنی مسجد سلیمان هستند .
در سفر کوتاهمان به مسجد سلیمان خوشبختانه با آقای افشین حیدری مدیر کل میراث فرهنگی استان خوزستان آشنا شدیم که لطف، میهمان نوازی و مساعدت ایشان باعث شد از جاذبه های گردشگری مسجد سلیمان بهره بیشتری ببریم و همچنین از توضیحاتشان فهمیدیم که راه سختی برای حفظ و حراست میراث فرهنگی و اشاعه گردشگری در پیش است.
لازم به توضیح است که بخشی از اطلاعاتی که در این گزارش ارائه گردید از بروشوری برداشت شده است که روابط عمومی شهرداری و شورای شهر مسجد سلیمان تهیه کرده بودند.
مطالب مرتبط:
دشت سوسن(ایذه، استان خوزستان)
دریاچه سد شهید عباسپور(منطقه سید احمد، استان خوزستان)
پیمایش دره شلا از سد کارون به شیمبار(اندیکا، استان خوزستان)
حس غریب و شوق قبل ازهر سفر را دوست دارم، و پی بردن به اعماق ندانستن هایم
ایران پر است از نادیده هایی که ارزش دیدن دارند…
بسیار جالب بود
ممنون برای اطلاعات خوبی که ارائه کردید…
خواهش میکنم 😉 خوشحالیم که مورد توجه شما قرار گرفت.
سلام برای شرکت در کوه پیمایی و گردشگری باید چیکار کرد؟
سلام و ممنون برای معرفی این همه زیبایی در نزدیکی مسجد سلیمان …این سردیس تاریخی در کدام موزه شهر قرار دارد؟
درود بر شما. موزه مردم شناسی شهر مسجد سلیمان
ممنون از این کزارش شما
درود بر شما
سلام
من در رابطه با مسجد جامع نمره یک در مسجد سلیمان برای یک پروژه معماری چند تا سوال دارم ممنون میشم اگه جواب بدید
۱-موسس مسجد جامع کی بوده ؟
۲-نام مرمتگر مسجد؟
۳-مالکیت مسجد از ابتدای تاسیس تا حالا به نام کی هستش ؟
۴-سازنده و معمار این مسجد کیه؟
درود بر شما، متأسفانه اطلاعی نداریم.
از خانه های شرکت نفت قدیم هم عکسوفیلم قدیمی بگذارید
امید بخدا در سفر بعدی