تپه باستانی نوشیجان(ملایر، استان همدان)
معبد نوشیجان در نزدیکی ملایر به عنوان یکی از آثار باستانی مهم کشور مربوط به عهد مادهاست. این بنای خشتی زیبا به علت پر کردن آن با سنگ لاشه و .. در دوره هایی از آن، سالم مانده و برای هر بازدید کننده ای قابل لمس است. تابلوهای راهنمای اثر باستانی در گرداگرد اثر متناسب با هر بخش آن نصب شده است. تاریخچه نوشیجان به ۲۸۰۰ سال قبل بر می گردد.
ظهر شهریوری و به نسبت خنک از مسیر نهاوند به سمت تویسرکان در حرکت بودیم ودیدن این جاذبه باستانی در میانه راهمان جز برنامه بود. تپه نوشیجان در یک جاده فرعی در حدود ۲۰ کیلومتری شمال غرب ملایر است. اگر از ملایر راهی همدان باشید پس از طی ۱۵ کیلومتر، در سمت چپ جاده فرعی که تابلوی راهنما هم دارد به سمت نوشیجان شما را می رساند. مسیریابی با نقشه را انجام دادیم و بالاخره رو به روی درب محوطه، نگهبانی جواز ورود را داد. در را باز کرد و و دورنما را نشان داد و ما رفتیم. نگهبانی تا بالای تپه فاصله زیادی دارد با ماشین تا بالای تپه می توان رفت و پس ازآن پله های تعبیه شده ما را به دیواره های این مکان جالب می رساند. این بنا بر روی یک تپه است و عناصر معماری خاص خودش را دارد.
با بازدید از بخش اول در نزدیکی پلکان شروع می کنیم . در کنار آن معبد را پیش رو داریم که عنصر معماری پنجره های کور جز ویژگی های آن است که در معماری های اورارتویی (در شمال غرب ایران) رایج بوده است. به خاطر دارم که پنجره های کور و تالار ستون دار جز سوالات همیشگی درس هنر و معماری ایران بود و آن را درک نکردم تا به صورت زنده روبه روی این پنجره های کور معبد نوشیجان بودم.
تالار ستون دار از کف زمین پایین تر است. دور بنا را را میزنم تا واردش شوم. ۱۲ ستون که از چوب با چیدمان خشت به دور آن بوده است. در محوطه تالار ستون دار یک پلکان تونلی به پایین می رود و رطوبت ته آن محسوس است. دلیلش را جایی ننوشته بود.
شهرک صنعتی و نویز محیطی در اینجا کمی آزار دهنده است ولی حضور در بالای تپه و دیدن این اثر جالب بسیار لذت بخش بود.
چند نکته در بازدید از اثر باستانی تپه نوشیجان
– اگر مستقیم از ملایر راهی نوشیجان تپه شوید مسیر ۲۰ کیلومتری در پیش روست.
– در نزدیکی این اثر باستانی به غیر از چند آلاچیق امکانات دیگری در محوطه وجود ندارد و بهتر است هر چه نیاز داردید به همراه داشته باشید.
– برای بازدید خوب از این مکان حداقل به یک الی دو ساعت زمان نیاز دارید.
– تمام جاده های دسترسی به نوشیجان آسفالته است و جاده فرعی جداگانه ندارد. این مکان در نزدیکی جاده است.
هر بار که به نقطه ای از ایران سفر می کنم، بزرگی و تنوع این سرزمین مدهوشم می کند… ایران تمامی ندارد…
چه جالب
من همدان رفتم
اینجا نرفته بودم