دره شمخال(باجگیران، استان خراسان رضوی)
دره شمخال(Shamkhaal) یکی از زیباترین و رازآلود ترین مناطق ایران است که تا لحظه آخر چشمها را خیره به همه زیبایی های خود می کند. دره ۱۸ کیلومتری شمخال با دیواره هایی در حدود ۲۰۰ متر در شمال شرقی ایران در نزدیکی شهر مرزی باجگیران واقع شده است. این دره از روستای شمخال(۵ کیلومتری جنوب باجگیران) آغاز و در روستای محمد تقی بیگ از توابع درونگر(Dorungar) پایان می یابد.
بهترین راه برای رسیدن به شمخال، قوچان است و از قوچان تا شمخال مسافتی در حدود ۸۰ کیلومتر در پیش است.
در ابتدای مسیر تابلویی با عنوان معرفی دره شمخال نصب شده است.
آغاز مسیر با جویباری کم آب همراه است. پوشش گیاهی در اوایل مسیر کمتر است.
رفته رفته با پیمایش مسیر چشمه ها به یکدیگر می پیوندند و یک رود تشکیل می شود و با پیوست این رود به رودی که از دربادام می آید رودخانه بزرگتری را تشکیل می دهد که زمین های پایین دست درونگر را آبیاری می کند.
صدای خروش رودخانه، صخره های بلند و آسمان در بین صخره ها برای ساعت ها شما را به یک فضای پر آرامش به دور از هیاهوی شهری، امواج موبایل و … می برد.
با توجه به طول مسیر بهتر است برنامه با یک شبمانی انجام شود. در این منطقه حمام اول و کبوترخانه مناسب ترین محل ها برای کمپینگ است.
حمام اول چشمه هایی جاری دارد و زمین مسطح فراوان است. کبوترخانه نیز یک چشمه کم آب دارد که به ضرورت می توان استفاده کرد. برای برنامه هایی که از صبح آغاز میشود اقامت در کبوتر خانه بهترین گزینه است. چرا که روز اول ۱۱ کیلومتر پیموده شده و روز بعد برنامه سبکتری در پیش است.
داشتن صندل های استاندارد رودخانه ضروری است چرا که بخش زیادی از پیمایش از داخل رودخانه ای صورت میگیرد که گاهی آب تا زانو می رسد.
در طول مسیر حد فاصل حمام اول و حمام دوم چهار صخره وجود دارد که در گذشته با نردبان بهسازی شده بود، ولی در حال حاضر نردبانی وجود ندارد اما با کمی دقت و مهارتهای جزئی و دست به سنگ شدن بدون طناب می توان از آنها پایین آمد.
به طور خلاصه سفر ما بدین صورت بود که چهارشنبه عصر ساعت ۱۸ با حرکت از ترمینال شرق تهران به سمت قوچان مسیر ۸۰۰ کیلومتری را پیمودیم و در ادامه با کرایه تاکسی از ترمینال قوچان تا روستای شمخال، ساعت ۹ صبح به روستا که آغاز پیمایش تنگ است رسیدیم. غروب به کبوتر خانه رسیدیم و صبح فردا با طی مسافت ۷ کیلومتری در حدود ۴ ساعت که با توقف های گریز ناپذیر در کنار بوته های تمشک همراه بود تنگ را به پایان رساندیم و با تاکسی های هماهنگ شده ساعت ۱۶ در قوچان بودیم و به اتوبوس برگشت تهران رسیدیم.
و نهار آخر ما کنار این مزارع و زیر سایه درخت کهنسال گردو خداحافظی ما با این منطقه رؤیایی بود…
هر بار که به نقطه ای از ایران سفر می کنم، بزرگی و تنوع این سرزمین مدهوشم می کند… ایران تمامی ندارد…
بالاخره گزارش شمخال شما رویت شد
درووود بر شما
سلام بر محمد عزیز… آره بالاخره نوشتیمش 😉 ممنون که بهمون سر زدی
سلام، عکسهای قشنگی گذاشتین
هم ترس داره هم آرامش 🙂
منطقه استثنایی و زیباییه… به امید سفر بعدی به شمخال
قوچان و زیباییاش……
۱۰ شهریور ۱۳۹۴ تعدادی بازنشسته راهی ان دیار خواستیم توان راه رفتن جوانی را باری دیگر امتحان کنیم که موفق هم شدیم . متاسفانه فقط تابلو محیط زیست نشان از ان سازمان دارد دیگر حتی توان نصب نردبانی در ان تنگه را باید گفت ندارد .ان دره شمخال اگر در هر کشوری دیگر بود حداقل امکان پیاده روی برای سنین مختلف را مهیا می کرد . بیایید قدر این طبیعت ایران را بدانیم .
سلام من هم از دیدن آنجا لذت بردم…واقعا ممنونم که گزارش تهیه کردید…لطفا دوستانی که در مسیر پیمایش میکنند مراقب طبیعت باشن…برای همه عزیزان آرزوی رفتن به این طبیعت بکر رو دارم…جمال
درود بر شما. سپاس از توجهتون.
مسافت اعلام شده درست نیست مسافت ذره تا درون گر ۴۲ کیلومتره
درود بر شما، راستش هرگز ماجرای این ۴۲ کیلومتر که تو خیلی از وبلاگها نوشته شده برای ما حل نشد، درون گزترش عکسی از تابلو هست که مسافت ها نوشته شده
با توجه به پیمایشی که ما داشتیم ۴۲ کیلومتر امکان پذیر نیست
موفق باشید
باسلام وممنون ازپیمایش شمادراین دره زیبا.من خودم اهل شهرقوچان میباشم وسالی سه یاچهاربار نیزبه این دره میروم واین دره درزمستان واقعا دیدنی میباشدودر موردمسافت آن باید به عرض برسانم که از ابتدای دره تا انتهای آن درشالیزارهای درونگر حدود ۱۲ال۱۳ کیلومتربیشترنمیباشد باتشکر ازشماکه لطف کرده وازدره شهرما بازدید نمودید.ممنون
درود بر شما و سپاس از اینکه از وبلاگ بازدید کردید. والا به استناد تابلوی ابتدای مسیر و تخمین و گامشماری خودمان تقریبا ۱۸ کیلومتر محسابه کردیم.
فاصله از روستا تا حمام اول: حدود ۷ کیلومتر(۳٫۵ ساعت)
فاصله از حمام اول تا کبوترخانه: حدود ۴ کیلومتر
فاصله از کبوتر خانه تا دو آبی: کمتر از ۱ کیلومتر(۱۵ دقیقه)
فاصله از دو آبی دربادام(Dor badam) تا انتهای تنگه در محدوده روستای محمد تقی بیگ در کنار جاده : حدود ۶ کیلومتر
البته در متن هم اشاره شده که با توجه به عدم ثبت با جی پی اس فواصل گزارش شده تخمینیه. با اینحال فایل های جی پی اس دیگران رو هم بررسی کردم و به عدد ۱۸ کیلومتر نزدیکتره.
باسلام.در تا ریخ ۱۳۹۸/۳/۳۱از دره زیبای شمخال با همراهی دوستان حمید محمدخانی سرپرست گروه .مهندس غلا مرضا قربانیان مهندس رضا نادری .جناب اکبر قدیمی . اقای حسن سلامی وامید رمضانزاده پیاده روی کردم تا روستای محمد تقی بیگ ودر پایان زیر درخت گردو نهار خوردیم وبه سمت شیروان حرکت کردم . روز خاطره انگیزی بود .
درود بر شما، همیشه به سفر و تفریح.
تقریبا همان ۱۸ کیلومتره
باسلام. دره شمخال برای یک خانم باردار مناسب هست راهش؟؟؟
سلام، این مسیر اگر بخواین به صورت کامل طی کنید ۱۸ کیلومتره و قسمت های قابل توجهی از مسیر از داخل رود کم عمق رد میشه و به هر حال احتمال لغزندگی و زمین خوردن وجود داره(مثل هر جا دیگه). در چهار نقطه (بین حمام اول و حمام دوم) باید از سنگهای بزرگ پایین بیاین، قبلا نردبان داشته چندسال پیش (۱۳۹۲) که مارفتیم از نردبان خبری نبود و با دست به سنگ شدن پایین اومدیم.
بنده از سطج تجربیاتتون در زمینه کوهنوردی، طبیعت گردی و دره نوردی اطلاعی ندارم. با فرض اینکه شما در این رشته ها داری مهارت نسبی هستین و آمادگی جسمانی خوبی دارین که میخواین در طول بارداری فعالیت ورزشی رو ادامه بدین: با توجه به تجربه ای که در دوران بارداری خانمم داشتیم اگر میخواین به شمخال سفر کنید پیشنهادم اینه که فقط ۵ کیلومتر ابتدایی مسیر رو طی کنید که رودخانه خیلی کوچکه، سطح ناهمواری های کف دره کمه، و از همون راه برگردین که نیازی به حمل کوله پشتی و لوازم کمپ و … نداشته باشین. در واقع حداکثر تا حمام اول برین.